Problem with md raid and ext4.

Post here if you found a bug or something really not expected in the program
Post Reply
paul
Posts: 1
Joined: Wed Nov 30, 2011 11:59 am

Problem with md raid and ext4.

Post by paul » Wed Nov 30, 2011 1:25 pm

Hello.

I'm trying to make a backup of my server, but I got an error which looks like a bug.

Trying with 0.7.0_beta5 and 0.6.12 - got same result.

cat /proc/mdstat
Personalities : [raid6] [raid5] [raid4] [raid1]
md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[2](F)
513984 blocks [2/1] [U_]

md1 : active raid5 sdc2[2] sda3[0]
973635072 blocks level 5, 256k chunk, algorithm 2 [3/2] [U_U]

unused devices: <none>

on md1 one disk have status fail.

mount
/dev/md1 on / type ext4 (rw)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
/dev/md0 on /boot type ext3 (rw)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
sunrpc on /var/lib/nfs/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw)
xxx.xxx.xx.xxx:/mnt/backup/1 on /mnt/backup type nfs (rw,addr=xxxx.xxx.xxx.xxx)


fsarchiver probe
[======DISK======] [=============NAME==============] [====SIZE====] [MAJ] [MIN]
[sda ] [WDC WD5000AAKX-0 ] [ 465.76 GB] [ 8] [ 0]
[sdb ] [ST3500320NS ] [ 465.76 GB] [ 8] [ 16]
[sdc ] [ST3500630AS ] [ 465.76 GB] [ 8] [ 32]

[=====DEVICE=====] [==FILESYS==] [======LABEL======] [====SIZE====] [MAJ] [MIN]
[sda1 ] [ext3 ] [ ] [ 502.00 MB] [ 8] [ 1]
[sda2 ] [swap ] [SWAP-sda2 ] [ 1.00 GB] [ 8] [ 2]
[sda3 ] [ext4 ] [ ] [ 464.27 GB] [ 8] [ 3]
[sdb1 ] [<unknown> ] [ ] [ 502.00 MB] [ 8] [ 17]
[sdb2 ] [<unknown> ] [ ] [ 1.00 GB] [ 8] [ 18]
[sdb3 ] [<unknown> ] [ ] [ 464.27 GB] [ 8] [ 19]
[sdc1 ] [swap ] [SWAP-sdc1 ] [ 1.49 GB] [ 8] [ 33]
[sdc2 ] [ext4 ] [ ] [ 464.27 GB] [ 8] [ 34]
[md0 ] [ext3 ] [ ] [ 501.94 MB] [ 9] [ 0]
[md1 ] [ext4 ] [ ] [ 928.53 GB] [ 9] [ 1]

cat /proc/mdstat
Personalities : [raid6] [raid5] [raid4] [raid1]
md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[2](F)
513984 blocks [2/1] [U_]

md1 : active raid5 sdc2[2] sda3[0]
973635072 blocks level 5, 256k chunk, algorithm 2 [3/2] [U_U]

unused devices: <none>

Version 0.7.0_beta5
fsarchiver -v -A -j2 -z5 -o savefs /mnt/backup/test.fsa /dev/md1
Saving description of the partition table of disk /dev/sda
Saving description of the partition table of disk /dev/sdb
Error: /dev/sdb: unrecognised disk label
layout_save.c#193,disklayoutwriter_dump_device(): ped_disk_new() failed
Saving description of the partition table of disk /dev/sdc
save.c#967,filesystem_mount_partition(): cannot get the required mount options for partition=[/dev/md1]
removed /mnt/backup/test.fsa

Version 0.6.12
fsarchiver -v -A -j2 -z5 -o savefs /mnt/backup/test.fsa /dev/md1
device [/dev/md1] is the root device
oper_save.c#956,filesystem_mount_partition(): cannot get the required mount options for partition=[/dev/md1]
removed /mnt/backup/test.fsa

/dev/md0 - backuped successefuly.

Post Reply